Vad kan man inte få veta på en pub?

Måndagskvällen i Stockholm började som en helt vanlig pubträff. Tolv personer samlades runt ett bord, redo att dricka öl och äta mat, samt diskutera allt från teknik till dagens hetaste nyheter. Men det som hände under kvällens gång utvecklades till en konversation som få kunde ha förutspått.

I ena hörnet av bordet, där några av deltagarna satt djupt försjunkna i samtal, tog diskussionen en oväntad vändning. Ämnet? Livet bakom kulisserna på ett av Stockholms största sjukhus – men inte från den medicinska sidan, utan från pann- och kraftcentralens synvinkel. Vad som började som en nostalgisk återblick över gamla kollegor förvandlades snabbt till något mycket mer fascinerande. Plötsligt talades det om bergrum för oljelagring, underjordiska krigssjukhus och osannolika insatser från den tekniska personalen.

Ett av de mest anmärkningsvärda inslagen var historierna om hur personalen ibland fick rycka in och hjälpa vårdpersonalen med något så oväntat som att kapa guldringar på uppsvullna fingrar. Medan sjukhusets läkare och sjuksköterskor behövde hjälp, använde ingenjörerna de verktyg och resurser som fanns till hands i panncentralen – inklusive en oljeliknande icke steril substans för att få verktyget på plats. De utförde dessa små ”operationer” mitt bland maskiner och kontrollpaneler, långt ifrån den sterila miljö man annars förknippar med sjukhus. När ringen till slut var avsågad, överlämnades både rester av guldring och guldspån och den förmodligen lättade patienten till vårdpersonalen.

Man kan bara föreställa sig hur förvirrande detta måste ha varit för patienterna, som plötsligt eskorterades ner till pannrummet för något som mer liknade ett ingenjörsingrepp än en medicinsk procedur. Men i slutändan visade det sig att ingenjörerna kunde hantera mer än bara maskiner – deras kunskap och uppfinningsrikedom var minst sagt ”livräddande” i dessa oväntade situationer. ”Vad kan inte en sjöingenjör?” blev den retoriska frågan som ekade genom puben den kvällen.

Vad som kommer upp på nästa pubträff den 14 oktober på Belgo Bar kl. 17.30 återstår att se. Efter den senaste kvällen är förväntningarna höga – och allt kan hända. Så missa inte att notera datumet i din kalender.

Dessutom, för de som vill uppleva en ännu större kväll, är anmälan till Höstmiddagen på S/S Marieholm i Göteborg den 9 oktober redan öppen. Mer information har skickats ut – det är ett evenemang som du inte vill missa!

Klubbmästaren

Inloggning för befintliga användare