Sjöingenjörssällskapets Höstmiddag 2024 – En trevlig kväll på S/S Marieholm!

Sjöingenjörssällskapets årliga höstmiddag avhölls även detta år ombord på det vackra stabsfartyget S/S Marieholm, som låg förtöjd vid Packhuset i Göteborg, bara ett stenkast från Operan. Avdelning Väst stod som värd för kvällen och bjöd in till en härlig kombination av maritim historia, god mat och gemytligt umgänge.

Kvällen började avslappnat med mingel och den traditionsenliga drinken, där 19 förväntansfulla deltagare fick chans att utbyta samtal och erfarenheter. Vid 18.15 var det dags för höjdpunkten – ett spännande föredrag av Gunnar Söderberg om det älskade ångfartyget S/S Bohuslän.

S/S Bohuslän – En historisk skatt

Söderberg tog oss tillbaka till 1913, då S/S Bohuslän byggdes på Eriksbergs Mekaniska Verkstad för Marstrandsbolaget. Efter en dramatisk namnstrid, där alternativet ”Karlsten” övervägdes in i det sista, fick hon sitt namn samma dag som hon sjösattes, den 15 december 1913 genom en ”kupp” av en styrelsemedlem.  Hon gjorde sin första provtur i maj 1914 och skulle sedan komma att trafikera rutten Göteborg–Lysekil–Smögen-Gravarne i över 40 år.

Efter att ha lagts upp 1963 och nästan blivit skrotad, räddades S/S Bohuslän av Sällskapet Ångbåten, som genom att sälja 600 andelar samlade in de 60 000 kronor som krävdes för att överta henne. Idag är fartyget en k-märkt och T-märkt pärla, som sommartid tar passagerare längs Bohuskusten med en engagerad, ideellt arbetande besättning.

Fakta om S/S Bohuslän:

  • Längd: 43,13 meter
  • Bredd: 7,42 meter
  • Maskin: Trippelångmaskin på 700 ihk
  • Koleldad panna– ombyggd 1951 till oljeeldning
  • Byggd för: 350 passagerare (idag max 250)
  • Besättning: 16 personer

Under föredraget fick vi även höra om Färjan 4, byggd 1920 och en trogen del av Göteborgs hamntrafik i över 50 år. Färjan drivs idag av Sällskapet Ångbåten och är ett annat fint exempel på hur historiska fartyg bevaras och används i vår tid.

Middag med maritimt tema

Efter det intressanta föredraget samlades vi för en riktig klassiker – höstmiddagens sillmacka på kavring, följt av en rejäl ärtsoppsbuffé med tillhörande pannkakor, sylt och grädde. Dryck serverades efter behag och till sist avrundades måltiden med kaffe, kaka och för de som ville, en avec.

Som vanligt flödade samtalen kring både aktuella marina frågor och dagsaktuella händelser, allt i en glad och avslappnad atmosfär. Ett särskilt tack riktades till avdelning Väst för ett välordnat och minnesvärt höstmöte.

Vi ser redan fram emot nästa års tillställning!

Webmaster

Inloggning för befintliga användare