Besöket på Lunds Tekniska Högskola 4 maj

Vi var 20 personer som besökte Lunds Tekniska Högskola den 4 maj för att få se och ta del av den senaste utvecklingen inom förbränningsteknik.

Vår värd var Professor Bengt Johansson som först höll ett väldigt intressant föredrag i förbränningsmotorteknik i en 1 timmes tid. Bengt Johansson är en av världens mest berömda och kunniga i förbränningsmotorteknik. Han har utvecklat motorer där dieselmotorer och bensinmotorer använder sig av en förbränningsprincip som kallas för HCCI (High Compression Charge Ignition) numera kallad för PPC (Partially Premixed Combustion, PPC for high fuel efficiency engine operation) En förenklad förklaring med denna metod är, att man kan använda bensin som drivmedel med kompressionständning utan tändstift. Det ger hög termisk verkningsgrad ca 52 % och låga utsläppsvärden, att katalysator inte är nödvändig. Han anser att det finns ett överskott på bensin, men brist på dieselolja.

Under tiden trakterades vi med kaffe och god smörgås.

Därefter besökte vi de olika testcellerna för utveckling av motorer och förbränningsförlopp under hans  guidning och av de kunniga medarbetarna. Vi fick se de klurigt arrangerade testriggarna där man kan studera förbränningsförloppet i en cylinder genom kolv med glastopp. Det finns helt klart mer att göra inom förbränningsmotortekniken.

Besöket avslutades med en gemensam lunch på intilliggande restaurang.

I samband med detta besök hade vi dessutom ett styrelsemöte på restaurangen efter intagen lunch. Styrelsemöte i Lund 4 maj-15

Ingemar Svedberg Ordförande, Hans-Lennart Peterson (Casper) avd.Väst, Lars Erik Olsson sekreterare,  Kent Mattson avd. Väst samt arrangör av detta intressanta evenemang, Nils-Eric Sjöstrand avd. Syd

 

Inloggning för befintliga användare