Lyckad heldag i Norrtälje!

 

Vi blev 11 förväntansfulla deltagare, som inledde dagen i Norrtälje med besök på Pythagoras Industrimuseum den 20 april 2017.

.

Högt upp på Södra berget i Norrtälje finns ett stycke spännande historia -motorfabriken Pythagoras. En gång i tiden tillverkades tändkulemotorer här som såldes över hela världen. Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Här finns berättelser om maskiner och människor, om hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Vår guide var förträfflig och visade oss runt i denna historiska miljö och kunde svara på våra frågor. Deltagarna kunde också som vanligt komma med egna upplevelser och tekniska kommentarer. Naturligtvis så kunde de köra en tändkulemotor. så att vi åter igen fick uppleva ljudet och diskutera allehanda problem med att behärska ”rusningar” och ”att försöka slå back”. 

Lunchen avnjöts ombord i S/S Norrtelje en Ångare byggd år 1900 nu mera fast förankrad i Norrtälje hamn sedan 1968 och fungerar nu som restaurang och museifartyg. Vi besökte efter lunchen maskinrummet där vi besåg en trippelexpansions ångmaskin (cylinderdiametrar 390 mm – 644 mm – 1052 mm och slaglängd 644 mm). Maskinen gav fartyget under sina glansdagar en fart av 14 knop med sina 800 indikerade hästkrafter. Pannan var koleldad.

En av deltagarna kunde berätta, att han som 7-åring hade upplevt en resa över Ålandshav i en storm på 30 sekundmeter med detta stolta fartyg. En icke så angenäm resa!

Efter besöket ombord i S/S Norrtelje så var det dags att besöka vår sjöingenjörskollega Richard Jansson, som tillsammans med sin hustru driver ”Norrtelje Brennerii ”. Där blev det en mycket intressant beskrivning av hur man startar sitt eget destilleri och även provsmakning för alla som inte körde bil.

Dryckerna såsom ”Bellmanspunsch” och allehanda andra spritdrycker finns att inhandla på systemet i beställningssortimentet eller i ett flertal taxfree – butiker.

Nedtecknat av Webmaster enligt uppdrag av Klubbmästaren/2017-04-21

Inloggning för befintliga användare