Intressant besök på Mälarenergis Kraftvärmeverk i Västerås!

Vi var 20 stycken förväntansfulla teknikintresserade, som hade mött upp i Västerås i torsdags (24/1).

Besöket startade med lunch i ”Saluhallen Slakteriet” klockan 11.30!

Klockan 12.45 så var det samling vid Mälarenergis besökscenter på Seglargatan 7 i Västerås.

Vi hälsades välkomna av chefen för ”Affärsområde Värme” Magnus Eriksson, som hade en gedigen teknikbakgrund. Han berättade allmänt om sig själv och om sitt affärsområde och vi hade möjlighet att ställa allehanda frågor.

Kent-Ove Nerén och Pontus Einarsen med lång erfarenhet från Kraftvärmeverk tog därefter över och gav oss först en dryg timme lång introduktion om anläggningarna. Medlemmarna ställde många teknikfrågor, men de hade kunskap och blev inte svaren skyldiga.

Rundvandringen i anläggningen, en tripp på ca 3,5 km, var koncentrerad till det nyaste ”Blocket” där man förbränner 60 ton sopor/timme. Pannan är världens största för förbränning av sopor. Vi fick en inblick i hur bränslet bereds, transporteras, förbränningen i pannan och hur rökgasreningen var uppbyggda.

Anläggningen i Västerås är ett kraftvärmeverk, vilket betyder att utöver värme produceras också el i ett antal ångturbiner.

Vi kände, att de tyckte att gänget av sjöingenjörer och andra tekniker i vår grupp även för våra guider var lite utöver det vanliga. Visningen kom därför att handla om hela anläggningen även de äldre anläggningarna inklusive ett besök på taket drygt 60 meter upp. Tyvärr så hade det redan hunnit bli mörkt och vädret var disigt så utsikten blev inte den förväntade över anläggningarna och Västerås stad.

Besöket var tänkt att vara i ca 2,5 timme, men intresset och de många frågorna gjorde att besöket inte blev avslutat förrän kl. 17.00.

Vi riktar ett stort tack till alla på Mälarenergi och till vår medlem Kjell Eriksson, som hade arrangerat mötet.

 

 

Inloggning för befintliga användare