Kongsberg, Kristinehamn – mer känd i sjöfolkskretsar som ”KaMeWa” besöktes av 20 förväntansfulla från sällskapet den 25 april!

I sällskapets hade det pågått diskussioner, om att arrangera ett besök till ”KaMeWa” i Kristinehamn. Vår avdelning i Väst åtog sig att arrangera detta besök.

De flesta besökarna anlände per buss från utgångspunkten Alingsås i den sponsrade bussen från ”Vårgårdabuss”, som har som slogan ”Vi åker vart ni vill”. Så denna gången bar det av till Kristinehamn.

Vi fick en uppskattad genomgång av personalen, som ställde upp mangrant med kvalificerad teknisk personal, som kunde svara på sällskapets frågor. Frågorna brukar bli många och ibland ”kniviga ”från de gamla ”rävarna” i sällskapet med många år i marinbranschen, men personalen på plats blev inte svaren skyldiga.

Besöket började med en presentation om företagets bakgrund, som har sina anor så långt tillbaka som 1849. Den första KaMeWa propellern lanserades 1937.

Företaget har genom åren haft ett antal olika ägare bland annat Johnson Koncernen, Rolls-Royce AB och nu senast ingår de i Kongsberg gruppen.

Vi fick också en presentation om hur arbetet med tillverkning, montage och forskning och utveckling pågår idag. I dagsläget använder man många fler underleverantörer än tidigare i samband med tillverkningen.

Vi besökte montage/provningshallen och avslutade med ett besök i det ”Hydrodynamiska forsknings centrat ”där vi fick en inblick i hur provning och utveckling drivs vidare i den imponerande anläggningen.

Besöken på anläggningarna på Båtbyggarvägen och på Höje drog som vanligt lite utöver den avsatta tiden, men våra guider ställde med entusiasm upp, för att vi skulle få ut så mycket som möjligt av besöket.

Innan besöket så hann vi också med en kortare promenad i staden Kristinehamn och lunch på restaurang ”Träslottet”.

Stort tack till företagets personal och till Avdelning Väst för det lyckade arrangemanget.

Webmaster

Inloggning för befintliga användare