Besöket hos Skandiaverken museet i Lysekil den 12 september 2019

Höstterminens första aktivitet var det sedan länge utannonserade besöket hos Skandiaverkets museum i Lysekil.

Vi var hela 30 ST som anmält sig. Tyvärr fick vi, i sista stund, ett återbud p.g.a. sjukdom. Tråkigt för den drabbade. Vidare blev tyvärr våra vänner från Kalmar/Öland försenade, vilket innebar att vi övriga 25 personer, planenligt påbörjade dagens aktiviteter med att inta en förträfflig förbeställd lunch på restaurang Rosvik i Lysekil, som även våra vänner från Ostkusten fick inta lite senare.

Efter avslutad lunch, tog vi oss till Skandiaverken museet (Föreningen L. Laurin), som finns i Skandiaverkens gamla lokaler vid norra hamnen i Lysekil. I en hörsal/cafeteria hade man iordningställt ett antal bord och stolar där vi slog oss ned. Vi hälsades välkomna av museets allt i allo Åke Johansson. Därefter övertogs kommandot av Leif Ahl, som till fina bilder och på ett informativt och humoristiskt vis, berättade Skandiaverkens historia från Lars Laurins start av Lysekils Mekaniska Verkstad 1899, namnändringen till Skandiaverken AB 1920, rekonstruktionen 1923 inlemningen i Uddevalla Varvet AB 1956 och sedermera tiden i svenska varv fram till dess motortillverkningen upphörde 1987. Leif informerade naturligtvis även om Föreningen L. Laurin, som driver Skandiaverken museet, där även bogserbåten ”Harry” ingår.
Under Leifs genomgång, anslöt sig även våra vänner från Ostkusten.

Fulltaliga började vi sedan, tillsammans med våra guider, som nu även inkluderade nestorn Leif Wahlberg, en härlig rundvandring i utställningslokalerna. Denna avslutades med en Grand Final genom att starta och köra en större 2 cylindrig Skandia tändkulemotor samt en 6 cylindrig medelstor 4-takt Skandia dieselmotor.
Efter avslutad rundvandring, återsamlades vi i hörsalen/Cafeterian där vi avnjöt kaffe/te, bulle och kakor. Vidare fick vi se en äldre film som handlade om våra Västkustfiskares ”Vardagsslit” och deras tillit till sina tändkulemotorer.
Därefter delade Lars Melkersson, till var och en av oss, ut en tidskrift om ”Svenska Fiskebåtsmotorer”. Lars är en flitig författare av tidskrifter som handlar om tändkulemotorer. Lars är medlem i föreningen L. Laurin tillika i vårt eget Sjöingenjörssällskap.
Avslutningsvis tackade såväl vår ordförande Ingemar Svedberg som undertecknad samtliga medlemmar i föreningen L. Laurin för ett trevligt arrangemang. I samband med detta överlämnades ett ”Sjöingenjörsstandar”.

För Sjöingenjörssällskapet Väst/Gbg Hans-L ”Casper” Peterson 19 09 25

Inloggning för befintliga användare