Alfa Laval köper väder­tjänsten Stormgeo som blir en del av Alfa Lavals marindivision. Priset landar på 3,7 miljarder kronor.!

Alfa Laval köper väder­tjänsten Stormgeo som blir en del av Alfa Lavals marindivision. Priset landar på 3,7 miljarder kronor.

– Med bättre väderanalys slipper vi att våra maskiner på fartyg tvingas stå stilla och fartygen kan spara in bränsle på att bättre räkna ut de bästa rutterna, säger Alfa Lavals vd Tom Erixon.

Industrikoncernen Alfa Laval meddelade under måndagen att man köper den norska vädertjänsten Stormgeo för 3,7 miljarder svenska kronor.

Alfa Lavals tillverkar maskiner som pumpar, separatorer och värmeväxlare till kunder inom flera verksamheter så som sjöfart, offshore, energi, livsmedel med mera. Framför allt är det den marina verksamheten som ska gynnas av uppköpet av väder­tjänsten. Det kan till exempel handla om att styra om rutten­ för ett fartyg för att undvika dåliga väderförhållanden, spara bränsle, öka effektiviteten och inte riskera att förlora last.

– För några veckor sedan fick vi se hur sjöfarten påverkas och vilka enorma kostnader det blir när ett fartyg går på grund i Suez­kanalen. Liknande händelser sker oftare än man tror fast i mindre skala på grund av väderförhållandena, och det kan ha stor påverkan på kostnader och ens koldioxidutsläpp, säger Alfa Lavals vd och koncernchef, Tom Erixon till DN.

Alfa Laval hade en omsättning på cirka 41,5 miljarder kronor år 2020. Prislappen för att köpa Stormgeo blir 3,7 miljarder kronor och förvärvet förväntas bli klart under andra kvartalet i år.

Stormgeo är Skandinaviens största privata väderföretag och omsatte 714 miljoner i norska kronor under 2020. Företagets analys­tjänster används av flera väderkänsliga verksamheter som marinindustrin, olja och gas, förny­bar energi och flygindustrin. Även DN köper in Stormgeos tjänster. Huvudkontoret ligger i Bergen och företaget har 515 anställda i 15 olika länder.

– Vi tittade på Stormgeo redan innan de var till salu. Det fanns några liknande bolag men ingen hade samma plattform och storlek som dem. Vi har stor tillit till deras tjänster och digitala kunskaper, säger Tom Erixon.

Markus Botsjö

(Dagens Nyheter 11 maj 2021)

Inloggning för befintliga användare