Igår den 27 oktober 2022 avlöpte Sjöingenjörssällskapets höstmiddag på Lilla Rådmannen i Stockholm!

Höstmiddagen var nästan tillbaka till deltagarantalet vi hade innan Covid bröt ut och samlade ”snudd” på 40 deltagare denna småruggiga höstkväll. Det gråmulna vädret utomhus speglade inte den gemytliga stämningen inomhus.

Minglet och registreringen av de totalt 38 medlemmarna och gästerna påbörjades 17.30 och bland deltagarna fanns det utöver de från Stockholmsrådet personer hemmahörande i Katrineholm, Sundsvall och Trelleborg.

Den nye ordföranden Anders Boström höll ett välkomsttal och informerade om sin bakgrund och vad som närmast händer i sällskapet och hälsade alla hjärtligt välkomna till årets höstmiddag.

Dagens föreläsare Erik Sjöberg från Blidösundsbolaget gav oss en inblick i hur den alternativa framdrivningen av skärgårdfartyg ser ut och hur komplex situationen är när det gäller implementering av eldrift. Erik berörde både riskerna med batterier, som kan uppstå och framför allt hur regelverket ej helt finns på plats utan utvecklas under implementeringsfasen av den ”nya tekniken” i fartyg i inre och kustnära fart. Politikerna framhåller ju i många fall att detta är lösningen för en positiv utveckling av vår miljö. Den förenklade bild, som ofta framkommer i många debatter, har inte hela den komplexa bilden av vad storskalig användning av el för framdrift för med sig. Med det inte sagt att detta inte skulle vara en framkomlig väg utan man kan bara konstatera att frågan är ”komplex”. Auditoriet uppskattade Eriks föredrag och det gav upphov till en del diskussioner senare under kvällen. Ett framtida studiebesök ombord i något av de fartyg som idag drivs med el i Stockholmsområdet utlovades.

Den traditionella middagen, som sedvanligt består av Sillsmörgås, Ärtsoppa med varm punsch och avslutas med pannkakor, sylt och grädde, följde därefter. Kaffet och avecen och de många samtalen runt borden bidrog till en lyckad afton.

Vid Kaffet och avecen så meddelade Ordföranden att den tidigare ordföranden Ingemar Svedberg har av styrelsen blivit utnämnd till ”Hedersmedlem” som en visad uppskattning för ett stort arbete för sällskapet under 11 år.

När man har deltagit i ett antal trevliga pubar och höst- och vårmöten med medlemmar och gäster till Sällskapet så kan man tro att man skulle veta ”allt” om varandra. Det är bara att konstatera, att här finns det så många historier och levnadsöden både från arbetslivet och privatlivet, så alltid dyker det upp något nytt du inte kände till. En memoarbok baserad på de samlade erfarenheterna i detta gäng skulle bli en gedigen ”tegelsten”, som skulle slå många av de memoarböcker förläggarna idag höjer till skyarna. En stor anledning till att vara medlem i vårt Sällskap är just den mångfald av erfarenhet som här delas. Det är verkligen synd att många av de yngre, som påbörjat sin bana ej helt ser vad de går miste om, när de inte tar möjligheten att söka medlemskap.

Sjöingenjörssällskapet 2022-10-27

Klubbmästaren/Webmaster

Inloggning för befintliga användare