Gamla dieselmotorer kan man hitta lite varstans!

Nils-Eric Sjöstrand, representant i Syd, har nyligen besökt Skurups Elverk i Skåne och där beskådat en Atlas Dieselmotor från 1934 komplett med generator och ställverk i funktionsdugligt skick. I den gamla byggnaden från 1907 finns också ett litet museum skapat med allehanda ting relaterade till elproduktion och distribution.

Skurups Elverk har en lång och rik historia. Det grundades i början av 1900-talet för att förse lokalsamhället med elektricitet. Anläggningen har genom åren genomgått flera uppgraderingar och förändringar, men mycket av den gamla utrustningen har bevarats och visas nu upp i museet. Där kan besökare se hur elproduktionen har utvecklats genom åren, från de tidiga dieselmotorerna till modernare tekniker.

För ytterligare inblick och en visuell rundtur, kan du också se en video på Youtube där motorerna och museet presenteras: Länk https://www.youtube.com/watch?v=HWM6GUo9TTM . Gamla dieselmotorer som denna Atlas Dieselmotor kan man hitta lite varstans, men det är inte ofta man ser dem i så bra skick som denna.

Den Atlas Dieselmotor som finns på plats är av Typ K och kan leverera 220 hästkrafter vid 300 varv per minut. Denna motor var en viktig del av elverkets kapacitet att producera elektricitet under sin tid och är idag ett imponerande exempel på ingenjörskonst från början av 1900-talet.

För de som är intresserade av att lära sig mer om gammal industrihistoria, rekommenderar jag ett besök på vår hemsida under fliken ”Att Läsa”. Där jag har bidragit med flera intressanta artiklar och dokumentationer om industriell utveckling. Du hittar informationen på Sjöingenjörssällskapets hemsida Länk: https://sjoing.se/att-lasa .

Mvh

Nils-Eric Sjöstrand
Representant Avdelning Syd

Inloggning för befintliga användare