Vi önskar alla en trevlig midsommar och hoppas på ett bra väder, god mat och dryck.
Förra året rekommenderade vi ”Kärringöbakelse” till midsommar och i år föreslår vi ”Matjesilltårta”! Receptet kommer nedan.
Matjesilltårta
Ingredienser:
- Botten:
- 200 g kavring eller grovt bröd
- 75 g smör, smält
- Fyllning:
- 300 g matjessillfiléer
- 1 liten rödlök
- 1 knippe gräslök
- 1 knippe dill
- 3 dl crème fraîche
- 2 dl gräddfil
- 4 gelatinblad
- 2 msk pressad citron
- Salt och peppar
- Garnering:
- Färsk dill
- Gräslök
- Eventuellt lite extra matjessill
Instruktioner:
- Förbered botten:
- Smula kavringen eller brödet fint, helst i en matberedare.
- Blanda smulorna med smält smör tills allt är väl blandat.
- Tryck ut blandningen i botten av en springform (cirka 24 cm i diameter).
- Ställ formen i kylen så att botten stelnar.
- Förbered fyllningen:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
- Finhacka matjessillfiléerna, rödlöken, gräslöken och dillen.
- Blanda crème fraîche och gräddfil i en skål.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull på låg värme.
- Rör ner gelatinet i crème fraîche-blandningen tillsammans med citronjuice.
- Tillsätt den hackade matjessillen, rödlöken, gräslöken och dillen.
- Smaka av med salt och peppar.
- Montera tårtan:
- Häll fyllningen över den kylda bottnen.
- Släta ut ytan och täck formen med plastfolie.
- Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
- Garnera och servera:
- Ta försiktigt bort springformen och placera tårtan på ett serveringsfat.
- Garnera med färsk dill och gräslök, och eventuellt extra matjessill.
- Servera och njut!
Den här matjesilltårtan är en fräsch och smakrik rätt som ofta uppskattas vid sommarens festligheter. Hoppas det smakar!
Webmaster
Senaste Kommentarer