Glad midsommar!

Vi önskar alla en trevlig midsommar och hoppas på ett bra väder, god mat och dryck.

Förra året rekommenderade vi ”Kärringöbakelse” till midsommar och i år föreslår vi ”Matjesilltårta”! Receptet kommer nedan.

Matjesilltårta

Ingredienser:

  • Botten:
    • 200 g kavring eller grovt bröd
    • 75 g smör, smält
  • Fyllning:
    • 300 g matjessillfiléer
    • 1 liten rödlök
    • 1 knippe gräslök
    • 1 knippe dill
    • 3 dl crème fraîche
    • 2 dl gräddfil
    • 4 gelatinblad
    • 2 msk pressad citron
    • Salt och peppar
  • Garnering:
    • Färsk dill
    • Gräslök
    • Eventuellt lite extra matjessill

Instruktioner:

  1. Förbered botten:
    1. Smula kavringen eller brödet fint, helst i en matberedare.
    2. Blanda smulorna med smält smör tills allt är väl blandat.
    3. Tryck ut blandningen i botten av en springform (cirka 24 cm i diameter).
    4. Ställ formen i kylen så att botten stelnar.
  2. Förbered fyllningen:
    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
    2. Finhacka matjessillfiléerna, rödlöken, gräslöken och dillen.
    3. Blanda crème fraîche och gräddfil i en skål.
    4. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull på låg värme.
    5. Rör ner gelatinet i crème fraîche-blandningen tillsammans med citronjuice.
    6. Tillsätt den hackade matjessillen, rödlöken, gräslöken och dillen.
    7. Smaka av med salt och peppar.
  3. Montera tårtan:
    1. Häll fyllningen över den kylda bottnen.
    2. Släta ut ytan och täck formen med plastfolie.
    3. Låt tårtan stå i kylskåpet i minst 4 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
  4. Garnera och servera:
    1. Ta försiktigt bort springformen och placera tårtan på ett serveringsfat.
    2. Garnera med färsk dill och gräslök, och eventuellt extra matjessill.
    3. Servera och njut!

Den här matjesilltårtan är en fräsch och smakrik rätt som ofta uppskattas vid sommarens festligheter. Hoppas det smakar!

Webmaster

Inloggning för befintliga användare