Påminnelse – Medlemmar i Sjöingenjörssällskapet – Inbjudan till studiebesök i Skåne den 4 och 5 september!

Det finns fortfarande platser kvar!

Vi har nöjet att bjuda in dig till tre spännande studiebesök i Skåne den 4 och 5 september. Under dessa dagar kommer vi att besöka Alfdex i Landskrona samt Lunds Tekniska Högskola och Alfa Laval Thermal i Lund. Mer information om besöken finns i slutet av inbjudan.

Program för 4 september: Alfdex, Landskrona

Tid: Kl. 11.45 – 15.30

Program för 5 september: Lunds Tekniska Högskola och Alfa Laval Thermal, Lund

Lunds Tekniska Högskola (Motorutvecklingen)

Tid: Kl. 08.45 – 11.45

Alfa Laval Thermal

Tid: Kl. 12.00 – 15.30

Anmälan
Skicka din anmälan via e-post till  info@sjoing.se  senast den 2 september. Maxantal besökare ca. 15 personer. OBS! Detaljerad beskrivning av programmen för de olika besöken kommer i separat mail till de som har anmält sig.

Följande information måste finnas med i anmälan. (Besöket på Alfa Laval Thermal kräver personnummer och ev. uppvisande av legitimation, då företaget är säkerhetsklassat.)

  • Namn och Hemort
  • Personnummer
  • Gällande mobilnummer
  • Hur du kommer att resa dit egen bil eller tåg, flyg etc.

Reseinformation

  • Om du åker med egen bil, vänligen meddela detta vid anmälan. För eventuell samordning. Se även nedan!
  • För dig som reser med tåg från Stockholm eller Göteborg till Lund: Bör ankomma senast kl. 11.00 den 4 september. Samordning av vidare transport till Landskrona kan då ev. ordnas med de som kör egen bil.
    Lämpliga tåg:
    Stockholm SJ Tåg 521 avg. 06.16 med ankomst Lund 10.40
    Göteborg SJ Tåg 485 avg. 08.24 med ankomst Lund 10.45 (från Göteborg går också Öresundstågen som också kan ha passande ankomsttider)

Boende
Om du behöver boende för natten den 4/5 september, vänligen ordna detta själv i Lund eller Landskrona.

Information om besöksmålen

Alfdex i Landskrona

Vad är Alfdex för något?

Företaget och produkten har samma namn – Alfdex.

I Landskrona tillverkas separatorer som med hjälp av traditionell centrifugalteknik tar bort oljedroppar och sotpartiklar från vevhusgaserna och returnerar dem till oljesumpen. Den renade gasen leds tillbaka till turbons sugsida. Det sparar inte bara på miljön, utan minskar också behovet av underhåll.

Sedan produktionen startade 2004, har Alfdex levererat över en miljon separatorer som möjliggjort för lastbilar, bussar, och ”off-road fordon” världen över med motorer i storleken 5-16 liter att möta en striktare miljöpolicy.

Alfdex är ett 50/50 joint venture mellan Alfa Laval som ansvarar för separeringstekniken och Concentric AB baserat i Landskrona som ansvarar för validering, produktion och marknadsföring.

Företaget har en egen anläggning i Landskrona.

För mera info se Alfdex:s hemsida. Alfdex – Greener by g-Technology™

Lunds Tekniska Högskola

På Lunds tekniska högskola finns Sveriges största labb för motorforskning. Vi har tidigare varit på besök här 2015 och då bedrev man bland annat forskning med att driva dieselmotorer på bensin man har framgångsrikt byggt om dieselmotorer så att de istället kan köras på bensin. Fördelen är att energiförbrukningen blir lägre. En av motorerna har exempelvis världsrekordet i verkningsgrad (57 procent)! Tack vare forskningen i Lund kommer sådana här motorer snart på marknaden. Det skall bli intressant att höra vad det blev av detta projekt. Vad har de för nya spännande projekt år 2024. Magnus Genrup, Prefekt vid institutionen för energivetenskap och Professor i Kraftverksteknik vid Lunds universitet, som besökte oss vid årets årsmöte har möjliggjort detta besök.

Alfa Laval Thermal

Alfa Laval är välkänt bland oss, som seglat till sjöss för sina plattvärmeväxlare och färskvattengeneratorer och det skall bli intressant att få höra om deras utveckling.

På Alfa Lavals websida för Varv och Sjöfart kan du bland annat finna information om termiska produkter av vilka en del tillverkas i Lund.

Varv och sjöfart | Alfa Laval

Vi ser fram emot din medverkan!

Med vänliga hälsningar,
Ingemar Svedberg, Ordförande
Nils-Eric Sjöstrand, Representant, Avdelning Syd
Sjöingenjörssällskapet

Inloggning för befintliga användare