Vår ”Hemsida” är inte sig lik – läs om orsaken!

En del av Er har säkert märkt att ”Hemsidan” inte ser ut som vanligt just nu. Nedan följer en förklaring och att vi arbetar på att återställa sidan till i stort sett samma ”layout” som tidigare. Det är alltså inget fel på Er dator.

Internet WWW – World Wide Web

Den så kallade ”webben” där vi ser vår adress ”sjoing.se” utvecklas hela tiden och förändringar påverkar i sin tur de verktyg man använder för publicering av hemsidor.

WordPress

Är namnet på verktyget miljoner användare världen över använder inklusive ”Sjöingenjörssällskapet”, för att göra hemsidor.

Hemsidor har historiskt skapats genom att man skrev långa rader av koder, vilket i begynnelsen skapade arbeten för många speciellt datakunniga personer.

Numera finns det verktyg likt ”WordPress”, som underlättar uppsättandet av hemsidor utan att kunna skriva den speciella koden. Detta möjliggör för vanliga användare likt föreningar, privatpersoner och mindre företag att på egen hand sätta upp hemsidor. Verktyget WordPress håller jämna steg med utvecklingen av Webben och uppdateras i bakgrunden automatiskt, för att hemsidor skall fortsätta att fungera.

Verktyget är gratis att använda och är därför mycket populärt och håller en hög kvalitet.

Tillägg till WordPress

I verktyget ”WordPress” finns ett antal utvecklade så kallade ”Tillägg”, som styr hur t.ex. kalendrar skall skapas, kopplingar till Facebook etc. och framför allt så finns där fördefinierade ”Teman”, som är färdiga layouter med grafiska profiler som underlätta för de som vill skapa  Hemsidor. Dessa ”Tillägg” uppdateras också med jämna mellanrum, för att fortsätta att fungera med de ovannämnda (Webben och WordPress).Vissa Teman t.ex. vårt, vilket var baserat på en tidigare layout kan då få ett annat utseende, vilket har blivit följden just nu efter många år.

Behöver man göra alla uppdateringarna?

Någon kanske frågar sig behöver man genomföra dessa uppdateringar? Kan man inte bara behålla det gamla! Svaret på detta är att man då riskerar att tappa funktionen på hela sin hemsida och kan få börja om från början igen. Detta är ett arbete ingen vill råka ut för med berått mod. Ni kan dra paralleller till de operativsystem ni använder i Era datorer, som också genomgår uppdateringar, vilka kan påverka en mängd olika saker.

Hur vi använder Internet idag!

Idag använder vi Internet på datorer, surfplattor och i smarta telefoner. Dessa har olika skärmstorlekar, vilket gör att en layout på en dator kan förändras beroende på skärmtyp, för att vara så lätt att läsa som möjligt. ”WordPress” och de olika ”Tilläggen” till WordPress arbetar mycket med att  finna en balans mellan dessa olika krav och konverterar automatiskt., för att de skall passa så bra som möjligt.

Vi kommer alltså att få vänja oss vid att det kommer att skilja i layout mellan de olika apparaterna. ”Sjoing.se” optimeras i första hand för datorer, men bör också kunna se ut på liknande sätt på surfplattor i vågrätt läge, Mobiltelefoner däremot kommer att ha ett annorlunda utseende och t.ex.- visa de olika ramarna i en följd.

Vad sker nu?

Webmastern kommer nu att påbörja en anpassning av Hemsidan, så att den blir snarlik tidigare utseende. Dock så kommer den inte att bli identisk. Detta kommer att ta en tid, men ”Hemsidan” kommer att fungera under tiden och inlägg etc.  kommer att uppdateras.

Frågor!

Har ni frågor är ni välkomna att komma tillbaka med dem per mail.

Mvh

Sten Willermark
Webmaster

sten.willermark@telia.com

 

Inloggning för befintliga användare